Her er en rom i en klasse helt for sig selv! I duften finder du alt lige fra nyslået græs til sommerblomster og i smagen er der både noter af frisk ananassaft og byg. Skotlander Agricole Rum er lavet på friskpressede sukkerrør der destilleres. Udfordringen ved at bruge frisk saft
Når sukkerrørerne plukkes og presses, skal de forarbejdes med det samme, da den friske juice begynder at gå i gæring allerede efter et par timer. Derfor er det som udgangspunkt alt for besværligt og ikke mindst dyrt for de fleste romproducenter i verden, at benytte den friske saft. Derfor bruger over 95 % af destillerierne en indkogt sukkerrørsaft eller melasse, som er et biprodukt, der kan holde sig i længere tid. Nypresset sukkerrørsaft indeholder 15-20 % sukker og har en lang række mineraler og vitaminer, der giver de karakterisktiske noter af bl.a. nyslået græs og hø. Og det kan smages i destillatet. Skotlander Rum tog til Colombia og fandt et lille destilleri, der lå tæt på en sukkerrørsplantage for at lave en helt særlig rom. Destilleriet blev udvalgt fordi kedlen, er præcis samme type som Skotlander bruger i Danmark: En pot-still med aromakedel fra tyske Müller, der skal sikre at kvaliteten kommer så tæt som muligt på Skotlanders prisvindende danske rom.
Magt til naturen
Traditionel rhum agricole laves ved at tilsætte gær og gærnæring til den friske saft, hvorefter der på 1-2 dage dannes alkohol. Det giver en meget blød og tør rom, som man kender fra den franske stil. Vi gør noget andet. Gæren tilsættes uden at tilføre ekstra næring og herefter fermenterer saften i hele 30 dage, til den når 5 % alkohol. Den lange fermenteringstid og den lave alkoholprocent, betyder at vi kan trække mange flere smagsnuancer ud af mæsken end hvis vi boostede gæringsprocessen.
Lavere kogepunkt
Rommen bliver derefter destilleret af Skotlanders egen masterdistiller Anders Bilgram og det sker i 2.600 meters højde. Netop højden giver et lavere kogepunkt, hvilket resulterer i en blidere opkogning og flere af de fine aromaer bibeholdes i slutproduktet. Romdestillatet sendes til Danmark hvorefter det nedvandes til 40 % alkohol med vand fra vores egen nordjyske boring.
Awards: GULD, The RumXP Tasting Competition, Miami 2016.
Alkoholstyrke: 40% Destilleret på nypresset økologisk sukkerrørsaft fra Colombia Flaskestørrelse: 50 cl. Brand/Serie: Skotlander Rum Type: Hvid rom Farve: Klar Duft: Frisk frugt og sommerblomster Smag: Citrus og blomster Sukker: 0 gram/liter